Docs Bcn (II). Somnis compartits

cubandancer

Cuban dancer és, sobretot, un documental que parla de la lluita conjunta de tota una família per aconseguir el somni d’un dels seus membres. Roberto Salinas ens ajuda a descobrir la cultura del ballet a Cuba, una pràctica més aviat desconeguda per la gran majoria del món, que associa el país amb músiques llatines.

Així, seguim el dia a dia d’Alexis: la seva vida familiar, l’escola de ballet i la descoberta dels seus somnis.

Podríem dir que està estructurat en cinc parts: la seva vida a Cuba, el viatge a Estats Units amb la seva família, el desafiament que suposa el conservatori on estudia, la lluita per aconseguir un futur com a ballarí i la tornada a casa anys després per retrobar-se amb els seus. Cada segment de la seva vida està marcat per un ball que escenifica molt bé què sent.

Quan està a punt de deixar casa seva per emprendre el camí als Estats Units, aquest segment acaba amb un número de dansa en què, acompanyat per la seva xicota, mostra el seu amor pel ballet amb un ball amb música clàssica. La incertesa d’estar a un nou país i les dificultats de trobar el seu propi camí a través de la dansa, es transforma en moviments dolorosos que Alexis interpreta amb una música més punyent i visceral. Un cop aconseguit el seu objectiu d’entrar en un conservatori prestigiós, la pressió també el marca i a través de la dansa contemporània i una música més experimental i electrònica, mostra les dificultats que està passant. Acaba els estudis i s’ha d’enfrontar a la vida adulta i a la recerca d’un futur professional, i aquesta etapa la tanca amb música contemporània dansant amb la seva parella i un amic. El final és el més commovedor, segurament. Torna a la seva ciutat, ara ja com a resident dels Estats Units, per retrobar-se amb el seu passat i acaba a l’escola, on tanca el cicle oferint-nos un número de ballet amb música llatina.

Aquesta manera de segmentar el documental aporta molta qualitat i comprensió cap al públic, que s’identifica amb Alexis en la recerca dels seus somnis. Una lluita que compta amb el suport inestimable de la seva família. De les persones del seu voltant, m’agradaria destacar l’actitud del pare. En una societat marcadament masclista, el pare de l’Alexis es mostra com un pare devot que l’únic que vol és que el seu fill aconsegueixi els seus somnis. L’admira i fa tot el possible perquè tot es faci realitat. La seva emoció quan el veu ballar o quan es gradua és la mateixa que sent l’espectadora.

Imatges directes, sense caure en els tòpics de la immigració i la pobresa, destacant només allò que importa: l’amor pel ballet. Salinas ens porta esperança i somnis en un moment de la història en què sembla que no és possible.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s