BCN Film Fest (I). Brutalitat onírica

valhallarising

Valhalla Rising és una de les propostes que el Bcn Film Fest ha presentat en la categoria de Zona oberta d’aquesta edició. Aquesta va ser la cinta que va impulsar la carrera de Nicolas Winding Refn al 2009, tot i que ha sigut conegut arreu del món per d’altres com Drive o The Neon Demon.

Aquesta pel·lícula se’ns presenta dividida en sis parts, que son com actes d’un text experimental ple de sons i imatges que, amb una aura onírica (com quan les bruixes es van presentar davant de MacBeth), narra la brutalitat de la imposició de la fe cristiana en un món de pagans a l’edat mitjana del segle X.

Un guerrer enigmàtic amb força extraordinària que ha estat esclavitzat durant anys, aconsegueix escapar del seu amo amb l’ajuda d’un nen. En el seu camí per les muntanyes els dos estranys troben un grup de cristians que van a la recerca de la terra sagrada. S’uneixen al seu viatge i arriben, amb un vaixell que navega envoltat de boira i sense un rumb clar durant dies i dies, a una terra desconeguda on no seran benvinguts.

Mads Mikkelsen és el protagonista d’aquesta cinta, però no espereu ni una paraula d’ell, perquè fa de guerrer mut. Tot i així, no li calen paraules ja que la seva expressió gestual i facial ho diu tot. De fet, la seva interpretació és la principal raó per la qual veure aquesta producció que no té gaire més enllà de ser contemplativa i un assaig estilístic del director. Dins d’aquesta experimentació ja trobem alguna de les peculiaritats de Winding: ús a la fotografia del filtre vermell per mostrar premocions i somnis, del blau per la confusió i la realitat en colors vius.

He trobat a faltar algun personatge femení, ja que només surten dones en un moment molt ínfim i per mostrar-les humiliades i vexades. Es tracta, doncs, d’una història molt plena de testosterona, sang i brutícia. Si us agrada això, endavant. Sinó… hi altres opcions per veure a la carrera del realitzador i el protagonista que tenen més sentit.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s