Americana (VI). Cruesa real que aflora les emocions

Lorelei (Sabrina Doyle) és el millor que he vist de l’Americana Film Fest aquest 2021. Emocions a flor de pell tot el metratge. Una història crua i real narrada amb sensibilitat i veritat, de cara a l’espectadora sense endolcir ni dramatitzar cap aspecte. Una autèntica meravella.

Wayland surt de la presó després de 15 anys de condemna per un delicte de robatori amb arma de foc. El retorn al poble on va créixer i on té les seves arrels no ha canviat gaire, però s’adona que mentre que ell ha estat en un període aturat en el temps, el món ha continuat girant. La seva vida es va aturar, però la de la resta no. En el seu intent per reconnectar amb el que va deixar enrere, es retroba amb Dolores, qui va ser el seu amor de joventut i amb qui tenia planejat un futur molt prometedor que es va veure truncat amb la seva detenció. Per ella el temps també ha passat, no gaire afortunat, i ara és una mare soltera amb tres criatures.

De seguida aquest retrobament aflora els sentiments que tenien pausats tots dos i intenten encaixar en la vida de l’altre i recuperar el futur que van somiar en el passat. Però tots dos porten una càrrega que pesa. Desil·lusions, por a no estar a l’alçada o a no aconseguir encaixar en la vida de l’altre. Sentiments confusos, però alhora potents.

Aquesta història, que podria haver-se convertit en un drama de manual, compta amb la visió natural i real de Doyle per narrar-la. Som espectadores d’una cruesa real que fa aflorar les emocions. Les imatges, els diàlegs, els personatges… tot està molt ben construït i estructurat, tot encaixa bé en un relat de dues vides que s’han de resintonitzar.

M’esperava un típic film d’un expresoner intentant recuperar la seva vida costés el que costés, i m’he trobat a dues persones reals intentant construir una vida que no sigui miserable, però que tampoc els deixi en el pou de la conformitat.

Les localitzacions són una meravella i l’ull amb què es col·loca la càmera tota una declaració d’intenció. Les imatges al bosc o al mar són el parèntesis de calma i tranquil·litat enmig de la tempesta interior que pateixen els dos personatges principals.

Un relat que no tindria la mateixa força si no hi haguessin uns personatges tan ben escrits. Complets, amb les seves particularitats i amb un neguit a dins constant.

Jena Malone en el paper de Dolores és una força de la natura. Mare forta i independent, que se sent vulnerable i sola en molts moments, que vol ser-ho i fer-ho tot, però que les circumstàncies la superen i enfrontar-les serà un cim, a vegades, massa alt. Força i passió. Una Malone que m’agrada cada vegada més.

Una de les meves grates sorpreses en aquest film ha sigut Pablo Schreiber. Conegut sobretot per papers d’acció, aquí ens proposa un personatge, primer petit i pla, que es va construït davant nostre amb les seves pors i els seus dubtes. Li sobrepassen moltes coses, però intenta ser aquell home que somiava abans d’entrar a la presó. Amb una faceta vulnerable que gairebé només mostra amb els fills de Dolores, és un personatge dur i fred que s’acaba infiltrant en els nostres cors. El seu Wayland és un dels pares de pel·lícules que més recordaré.

I si els adults són una meravella, s’ha de fer una menció especial per les criatures. Aquests nens són fonamentals en la història i aconsegueixen robar el protagonisme als adults quan surten a escena. Chancellor Perry (Dodger Blue), Amelia Borgerding (Periwinkle Blue), Parker Pascoe-Sheppard (Denim Blue) són un encert de repartiment. Especialment Borgerding qui manté més d’un diàleg punyent i desafiant amb Malone que més voldrien algunes actrius consagrades.

Doyle ens explica el camí d’una família que es va enamorant a cada pas. Amb els crèdits finals em va caure una llàgrima, és l’emoció que provoca una història que et toca en punts inexplicables de la teva vida.  


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s