Americana (IV). Moments d’una història

Cada any l’Americana Film Festival destina una part del seu espai per fer una retrospectiva a un/a director/a que destaca per la seva visió indie del cinema. En aquesta edició, s’ha escollit a Kelly Reichardt i s’ha fet una elecció molt acurada de les cintes a projectar.

Certain Women ha estat el film escollit per inaugurar el cicle, que cada any se celebra a la Filmoteca de Catalunya. En aquesta ocasió, Reichardt ens situa en una regió de Montana per explicar-nos la història de tres dones. En realitat, ens exposa un moment o una circumstància d’aquestes dones que formen part de la seva vida. Moments dels quals som testimonis com a espectadores que anem captant bocins de les seves personalitats gràcies a aquests fragments de les seva història.

Per una banda tenim a Laura Dern, que dona vida a una advocada amb una relació especial amb un dels seus clients. Són fragments de moments amb el client i com afecta, en certa manera, al seu dia a dia. El muntatge són un seguit d’escenes que conformen aquest moment, a mode de tall entre cadascuna, sense una narrativa consecutiva ni filada amb un trama seguida en el temps. Anem fent salts: com desperta ella a l’habitació d’un hotel, la reunió amb aquest client, una altra reunió dies més endavant, una reacció a una situació (que no desvetllaré) i les conseqüències que comporta la resolució d’aquesta reunió. Veiem com acaba tot plegat i com això té un pes relatiu en el seu dia a dia.

Michelle Williams és una dona decidida que té un objectiu molt clar: construir la seva casa somiada en un indret concret. Per aconseguir-ho compta amb el seu marit, encarregat de posar en marxa aquesta construcció, i la seva filla, amb qui no té una relació gaire especial i a la que van arrastrant a la recerca de la seva idea. En aquesta història sí que veiem una consecució d’esdeveniments, narrats de forma lineal i gairebé al temps “real”, cosa necessària per entendre el pes de les decisions que es van prenent. I també per deixar clar quin és el caràcter d’ella i el què comporta per la seva família, a vegades insensible i enfocada al seu ideari sense tenir en compte com afecta a la gent que té al seu voltant.

Lily Gladstone és la protagonista del tercer pilar d’aquesta cinta. Tot i que comparteix moments amb Kirsten Stewart, és ella qui porta el pes del dia a dia. Ella, com a cuidadora de cavalls d’una granja en ple hivern, és una persona solitària que només té relació amb els animals dels quals té cura. Fins que un dia, empesa per la curiositat, acaba a una classe nocturna de dret per a professors on coneix a Stewart, una advocada que li provoca una gran curiositat i també altres sentiments que va col·locant dins del seu cap. La recerca d’una relació més enllà d’entaular una mínima conversa mentre l’acompanya a sopar, la portarà a prendre algunes accions de les quals potser no hagués estat capaç d’altra manera. La valentia en què afronta la incertesa i el desconeixement de què li comportarà seguir el seu instint, fa del personatge de Gladstone un autèntic atractiu per aquest film.

Les històries, connectades mínimament, construeixen un relat de dones amb personalitats molt diverses, amb somnis i interessos molt diferents, però amb un punt clau: la determinació per arribar allà on volen.

El rodatge està ple de plans estàtics, molts d’ells contemplatius del paisatge que envolta als personatges i que donen una dimensió més profunda i intensa a cada història. Som meres espectadores del moment, no interferim i això és necessari perquè tot es desenvolupi com ha de ser, per bé o mal. L’absència de música com a banda sonora i la intensitat en què el so ambient i els diàlegs -i silencis- emmarquen tot el metratge dona més potència a un relat de per sí ja brut i real. No hi ha artificis ni es modela la realitat. Es viu. Unes úniques notes al minutatge final és la conclusió perfecte per embolcallar tots els sentiments i vivències de què em sigut testimonis.

Certament, un cop acaba la pel·lícula et quedaries contemplant els paisatges de Montana i reflexionant sobre tot i res alhora.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s