Americana (II). Convertir l’alegria en odi

Dins dels Docs de l’Americana Film Festival d’aquest any, trobem Feels good man (Arthur Jones) una peça que recorre la història del naixement, l’evolució, la transformació i l’intent de salvació de Pepe ‘the frog’, un personatge de còmic creat per Matt Furie. Aquesta granota verda amb ulls grans va passar de ser un símbol de simpatia i divertiment a ser expropiat per un col·lectiu d’internet anònim que el va convertir en icona promocional de l’odi i la ultradreta.

L’inici del documental ja és prometedor amb la mescla d’animació i imatge real, documentació d’arxiu i una banda sonora que anima la narració. Està estructurat de manera àgil i amb ritme per tenir captat al públic i no perdre’l en cap moment. El muntatge vol estimular a l’espectadora a no desconnectar i poder pair una història bastant complexa, en què es parla d’una usurpació creativa, però també on s’exposa una realitat social molt arrelada en els darrers anys: la radicalització i l’individualisme de la societat, la cultura de l’odi basat en l’anonimat.

Com Furie va arribar a la creació de Pepe es narra de manera nostàlgica, es mostra la il·lusió que posseïa l’autor quan va començar aquesta història. Un recorregut pels seus inicis en l’ofici, amb imatges d’arxiu i visites als primers locals on va treballar, mostren com de naïf era Furie quan va començar. L’autor mostra la seva feina a MySpace i és a partir d’aquí que Pepe comença a ser utilitzat al canal de 4chan (el forocoches dels americans) pels denominats NEET (No Education Employee Training) -la versió americana dels ninis– com a símbol de revolta envers a un sistema que els reclama que siguin útils i formin part de la societat. Així doncs, Pepe i el seu lema “Feels good man” acaba convertint-se en “Feels bad man”, tots els usuaris de 4chan comencen a fer mems amb la granota mostrant el seu odi envers qualsevol cosa. I el Pepe trist es fa viral.

Furie no li dona importància al principi, creu que es una moda que passarà, fins que comença a traslladar-se fora del fòrum d’internet. Cada persona que vol mostrar el seu odi envers a algun acte o col·lectiu, agafa la figura de Pepe i la transforma, convertint-la en un mem antisemita, nazi, masclista… fins que arriba el gran compendi de tot plegat: Pepe com a estàndard del supremacista blanc. I d’aquí hi ha un pas per a convertir-se en icona promocional de Trump i la seva campanya electoral. I, finalment, la Lliga de l’Antidifamació incorpora Pepe a la llista dels símbols d’odi.

És en aquest moment en què Furie decideix que ha de fer alguna cosa. Enmig d’aquesta batalla per restaurar la imatge de la seva creació, l’autor ha vist també com Pepe s’ha convertit en un símbol de revolució i esperança a la Xina en els darrers temps, un gir que ningú esperava.

La història que comença amb la transformació de l’ideari lligat a un dibuix, acaba convertint-se en el punt de partida per fer una radiografia a la societat americana. Joves desencantats amb la seva vida i sense expectatives d’un projecte de futur, paràsits de la societat que es conformen en ser-hi, sense contribuir a res més. Com aquesta animadversió es converteix en un pou de solitud que els porta a radicalitzar-se en pensaments negatius: es veuen com les pitjors persones del món i s’autoexcusen en això per continuar en una espiral de destrucció personal i projecció negativa envers a la resta de persones. Com l’anonimat d’internet els hi dona el marc idoni per viralitzar aquestes idees i emocions, sentint-se en una falsa comunitat que els hi justifica aquest odi intern que acaben extrapolant a la societat.

Tot això és Feels good man, i segurament moltes més coses, i es pot percebre gràcies a la quantitat d’entrevistes amb persones que representen els diferents perfils implicats, eines que ajuden a estructurar la cronologia dels fets. Potser hi haurà moments en què se us farà una mica feixuc i dens, però el resultat val molt la pena.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s