Docs Bcn (V). Coratge narrat amb destresa

És difícil definir a una persona com l’advocada Lea Tsemel, però es pot resumir com una dona amb coratge, lluitadora, amb unes conviccions potents i que no es deixa doblegar per res. Ella és la protagonista del documental Advocate, la proposta més destacada, per mi, de la mostra del Docs Barcelona d’enguany.

Partint d’uns casos que porta en el moment de la filmació, es reconstrueix la vida política i laboral de Tsemel, una advocada jueva a Israel defensora dels Drets Humans dels palestins. Es remunta a com va començar a ser “l’advocada del diable”, què la va portar a ser una revolucionària i tot el que ha patit –i continua patint- personalment per seguir lluitant per les seves conviccions.

Hi ha un treball extens d’arxiu i entrevistes amb ella, la seva família, amics i companys de professió que van desgranant la seva vida i carrera, al mateix temps que el documental aborda dos casos que porta d’un nen i una dona palestins acusats de terroristes.

La narració és molt atraient, enganxa a l’espectador a poc a poc i l’endinsa en l’entramat amb molta perícia, fent imprescindible estar atent fins al final. La manera de rodar les imatges actuals, amb entrevistes més oficials i moments més caòtics com les situacions als jutjats, fan que el ritme no decaigui en cap moment i que els minuts de metratge passin volant. Hi ha un ús molt intel·ligent del grafisme, en format de traçat, que vol preservar la intimitat dels protagonistes en alguns moments, alhora que fa que l’espectador no perdi detall de l’acció. És una història treballada amb respecte i correcció, que mostra una realitat sense caure en el fàcil sensacionalisme que li podria obrir les portes a un altre tipus de públic.

Una història molt interessant i complexa, per tots els matisos que comporten els 50 anys de carrera de Tsemel, narrada hàbilment per la realitzadora Rachel Leah Jones a través de les imatges i els testimonis dels protagonistes. Al final de la cinta queda una idea clara, i és que Lea pot perdre tots els casos que porti a judici, però mai deixarà de lluitar per una defensa justa perquè, tot i el que ha vist, encara creu que la justícia por arribar a ser igual per a tothom.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s