Docs Bcn (II). Sobri retrat d’una atrocitat

A molta gent li deu sonar el nom de Colonia Dignidad i, fins i tot, deu saber que està ubicada a Xile. El que moltes persones no coneixen és la història que s’amaga rere aquesta colònia alemanya fundada per l’exmilitar nazi Paul Schäfer a principis dels anys 60. Songs of repression és un documental – vist al Docs Bcn d’aquest 2020- que pretén explicar què va passar en aquella colònia durant els anys de governança de Schäfer i com s’ha reconvertit amb el pas del temps en Villa Baviera.

La narració de tot el què va passar en aquell assentament és explicat pels seus protagonistes, persones que van viure i sobreviure a tot el que va ocórrer allà. La fortalesa d’aquest documental es troba en l’àmplia varietat de testimonis que recorden i comparteixen el que van viure. Comparant les seves vivències, moltes vegades, sembla que visquessin en llocs totalment oposats. Mentre alguns recorden tortures, pallisses, abusos sexuals sent nens i doctrines abominables i severes; d’altres donen gràcies a una educació estricta i marcada pels valors de la veritat i la rectitud. Realitats diametralment oposades.

El documental mostra aquestes persones tal com són, a casa seva o a llocs que li van marcar un abans i un després en la seva vida a la Colonia Dignidad. La disparitat de records mostra, també, les ferides encara obertes 15 anys després de la detenció de Schäfer. Un moment crucial del metratge és quan es contraposen les opinions de diferents testimonis sobre com s’havia d’haver actuat quan el dirigent va ser detingut. El perdó i l’oblit que predicaven -i encara prediquen- alguns, és vist com un insult pels que reclamen reconeixement i justícia per aquells que van ajudar a cometre atrocitats i que avui dia viuen tranquil·lament a la colònia.

Hi ha quatre testimonis que fan de base en aquesta narració: un home que va intentar fugir diverses vegades i, per tant, va patir pallisses i abusos durant molts anys, i que ara continua la seva vida fent de guia turístic a la villa amb un somriure a la cara; un matrimoni feliç, que reconeix que algunes de les maneres d’educar a la seva comunitat no eren gaire bones, però que de tot allò en van sortir reforçats com a millors persones; un home que encara pateix recordant que va sofrir abusos i pallisses, a més de sentir-se culpable per haver participat en les pallisses que se li van propiciar a d’altres, i que continua sense entendre que part de la comunitat faci veure com si no hagués passat res; i una dona gran que no només parla de les virtuts de Schäfer i la seva política de mà ferma i abusos, sinó que, fins i tot, eleva a Pinochet com a bona persona i gran dirigent polític per a la seva població. Aquest darrer és, segurament, el testimoni que més calfred provoca en l’espectador per la seva fredor en parlar d’alguns episodis de Colonia Dignidad.

Un rodatge sobri i auster ajuden a l’espectador a introduir-se en la història sense distreure’s per cap element visual enlluernador. La càmera fixa es planta davant del testimoni que explica, a la seva manera i amb el seu ritme, els records de la seva vida la colònia. És l’entrevistat qui es mou per l’espai i crea moviment davant la càmera, mentre ella és una simple observadora del què passa.

Grans plans als paisatges que envolten la comunitat, mostrant un territori idíl·lic, amb una fotografia esplèndida que, al mateix temps, encongeix l’ànima per la història passada que es narra.

La força d’aquest documental és, sens dubte, el relat. La forma en què està explicat no contribueix a donar-li una grandiloqüència a les paraules dels testimonis, perquè no cal. No reforçar els testimonis amb imatges espectaculars o d’arxiu aconsegueixen que el públic es converteixi en un observador més de la realitat d’aquests veïns.

Un dels diàlegs que defineixen millor el què s’explica al documental és aquest entre “l’home feliç” i el director:

H: – Era un monstre. Un nazi. Típic Hitler, parlant sense embuts.
D: – Però no ho va fer sol…
H: – No. El problema és que no ho va fer sol.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s