Consciència culpable

Incòmoda, culpable i amb la consciència remoguda. Així és com una servidora va sortir de veure el nou espectacle de la companyia No es país para negras. I no era per menys. Blackface y otras vergüenzas, que es pot veure a la Sala Fènix, és un obra que pretén crear consciència en els seus espectadors i posar en dubte la idea preconcebuda que ha tingut la societat en certs aspectes, ja sigui per tradició o per desconeixement.

Oda Mae Brown –sí, com Whoopi Goldberg a Ghost– és la protagonista i, com a la pel·lícula, és una vident que deixa el seu cos a persones mortes que tenen alguna cosa a explicar. Principalment, aquestes veus pertanyen a dones negres que volen explicar la seva història. Passem doncs, des la negra Tomasa a Sara Baartman (la venus negra), rememorant vivències de dones que van ser violentades, vexades, utilitzades i ridiculitzades per ser, a més de dones, negres. Però aquí no queda la cosa, ja que també hi ha moments per les veus negres masculines, una de les que més impacta: la de “El negre de Banyoles”.

Silvia Albert Sopale és l’encarregada de donar vida a l’espectacle (creadora i intèrpret) i si deixa l’ànima per retransmetre a l’espectador fins l’últim bri d’emoció. Riem amb la Tomasa, patim amb la Sara i ens indignem amb la figura de Banyoles. La força de les històries i la seva interpretació commouen a l’espectador que arriba a sentir-se còmplice en alguns moments, però sobretot culpable i incòmode per no haver-se adonat què signifiquen realment alguns comportaments, sempre justificats amb l’etiqueta de tradició o cultura.

Albert ens atrapa des del principi de l’obra, acompanyada de pocs objectes, els únics necessaris per posar-nos en situació, i amb una petit tractament musical, sonor i lluminós que acaba de crear l’atmosfera perfecta per a cadascuna de les diferents històries.

Es tracta d’un gran exercici d’empatia i de presa de consciència de la societat real, imprescindible especialment avui dia quan més que les semblances, es busca la diferència entre les persones.

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s