A la caça d’una sèrie ja de culte

Oblideu totes aquelles sèries policíaques que tenen com a objectiu resoldre un crim, un assassinat o un segrest. Mindhunter no va d’això si és el que busqueu. La nova sèrie de Joe Penhall es remunta als anys 70 quan dos agents del FBI van començar a entrevistar a assassins arreu del país per saber els motius de la seva conducta, estudi a través del qual es va formular el que avui dia coneixem com a perfils dels assassins en sèrie.

Està basada en la història de l’agent real del FBI John E. Douglas exposada al seu llibre “Mind Hunter: Inside FBI’s Elite Serial Crime Unit”, tot i que en aquesta ocasió s’ha desdoblat part del protagonisme. Aquí, són dos agents, Bill Tench (Holt McCallany) i Holden Ford (Jonathan Groff), els encarregats d’estudiar aquests perfils amb l’ajuda de la Dr. Wendy Carr (Anna Torv) – basada en la Dr. Ann Wolbert Burgess, pionera en el tractament del trauma de les víctimes d’assetjament-.

Hi ha tantes raons per veure aquesta sèrie que aquest post es podria quedar curt, però ho resumiré en els seus principals atractius, que tenen com a base fonamental, el guió, la direcció i les interpretacions.

El guió està elaborat amb una precisió i cura que seria digne de qualsevol pel·lícula de David Fincher. Pausada, detallada i rodona, així es podria definir cada línia, cada paraula que surt de la boca de tots els intèrprets. Perquè no hi ha cap personatge que sigui prescindible, cadascun té un objectiu en la trama, encara que la seva aparició sigui ínfima. Les escenes a les sales d’interrogatori de les presons es prenen el seu temps, mirant el minutatge podrien semblar llargues, però no es fan gens pesades. De fet, és en aquestes escenes on resideix la part fonamental de la grandesa de la sèrie. És el moment en què assassí i agents comparteixen moments i reflexions al voltant de les atrocitats del primer. Que el guió sigui per a una sèrie i no per una pel·lícula ajuda en l’exploració dels seus personatges i de la trama, prenent-se el seu temps per explorar cada petit detall.

David Fincher dirigeix només 4 episodis (del total de 10) però la seva visió i mà en la realització i el muntatge es veu al llarg de tota la temporada. La sobrietat i el detall en cada plànol conformen un discurs serè i intrigant com ja vam poder gaudir a films com Seven, Zodiac o El club de la lucha. De fet, la introducció (de les millors que s’han vist en els darrers anys!) de cada capítol ja ens demostra que és una sèrie feta amb molta cura i detall.

L’ànima de tota la trama és l’agent Holden Ford, qui instiga des d’un primer moment la possibilitat d’estudiar als “assassins seqüencials” més famosos de l’època. Jonathan Groff, que ens té acostumats a la seva faceta musical (Glee, Hamilton, 36 questions) demostra, com ho va fer a Looking que és actor amb un registre enorme. Aquí dona vida a Ford, amb les seves contradiccions i el seu posat entre repel·lent i trasbalsat, i ens obsessionem amb ell, ens qüestionem tot el que passa al seu voltant i ens enamorem de la seva passió (en part malaltissa) envers als assassins. Holt McCallany té reservat el paper de Bill Tench, el company de Ford en aquesta aventura. Representa el seny i el pragmatisme, tot i que acaba apassionant-se com el seu col·lega – tot i que no de la mateixa manera-. McCallany és el complement perfecte de Groff, creant una nova parella d’agents del FBI que –m’atreveixo a aventurar-me- acabaran sent icones a la història serièfila. D’Anna Torv, en el paper de doctora, només podem dir que continua amb l’estela que ens va deixar com a Olivia Dunham a Fringe. Duresa i feblesa a parts iguals es conformen dins del seu personatge i ella el transmet amb una simple mirada a la càmera.

De motius per veure aquesta sèrie se’n poden trobar molts, n’hi ha per triar i remenar. Només deixar clar que és una sèrie per gaudir de bon cinema a la petita pantalla, pausat. Per gaudir cada minut, cada plànol, cada paraula. Si busqueu una nova Mentes criminales o CSI, aquí no la trobareu. Mindhunter és plaer cinematogràfic per consumir en petites dosis.

Podeu escoltar la tertúlia sobre Mindhunter que vam fer al Tot és comèdia de la Cadena Ser:
http://play.cadenaser.com/widget/audio/370RD010000001281341/270/


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s