Navegant per la contenció d’Affleck

Un poble al costat del mar i un vaixell de pesca que navega enmig del fred. D’aquesta manera comença Manchester by the sea, la història d’en Lee Chandler (Casey Affleck), un home que, turmentat per un terrible fet del passat, ha de tornar al lloc on va passar tot per fer-se càrrec del seu nebot després de la mort del seu germà. A priori ens podria semblar un drama de llàgrima fàcil, però no és així. Kenneth Lonergan, director del film, té la capacitat de transmetre, a poc a poc i prenent-se el seu temps, una història que encongeix el cor a mesura que els minuts del metratge avancen. El marc escollit per aquesta narració no té res de banal, el fred i l’aigua embolcallen la tristor del protagonista, com si del reflex de les seves emocions es tractés.

Casey Affleck fa un exercici de contenció de les seves emocions, transmetent al mateix temps un dolor agonitzant que és palpable en la seva mirada. No cal que digui ni una sola paraula per descobrir l’aflicció i la culpa que sent el personatge. Lonergan descobreix aquí la força de la mirada d’Affleck en els primers plans, en els quals es recrea, aconseguint la veracitat del personatge. Empatitzem amb el seu dolor i interioritzem la seva culpa. De Michelle Williams no podem dir el mateix, ja que fa un paper merament anecdòtic tot i que el seu personatge, l’exdona del protagonista, té un pes important en la història. En aquest sentit, segurament el guió li podria haver propiciat alguna escena més rellevant. Segurament la feina de Williams no ajuda, ja que sobrepassa l’exteriorització de les emocions del personatge, restant credibilitat a la narració en alguns moments. La resta dels personatges són tots força superficials, a excepció del nebot, un adolescent que encara ha de definir la seva vida i que està molt ben interpretat per Lucas Hedges.

La història és colpidora, com la interpretació d’Affleck, però el guió deixa alguns personatges mancats de força, la qual acabaria d’arrodonir una narració que, tot i punyent, acaba surant pels nostres sentiments, com el vaixell sobre el mar de Manchester.

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s