I quan el temps s’atura…

latreva

La Brutal ho ha tornat a fer, m’ha deixat enganxada a la butaca paint els cops emocionals de La Treva. Perquè no deixa de ser una obra que provoca que qüestionis en què creus i què estàs disposat a fer -i a perdre- per aconseguir-ho. Gira entorn a una fotògrafa de guerra que, després d’un accident, ha de passar uns mesos a casa per recuperar-se abans de tornar a la feina, i com aquest succés l’afecta a ella i al seu voltant. No es tracta només d’una recuperació física i mental, sinó que també és un replantejament de la vida i de les seves prioritats. I els seus acompanyants en aquesta recuperació no queden exempts de la reflexió sobre si tenen la vida que realment volen. Si són feliços o només es conformen amb allò que tenen. I és que quan el temps s’atura també la vida para un moment i, inevitablement, t’ho qüestiones tot: la teva professió, el teu futur i si ets realment feliç.

Són una fotògrafa, un periodista, un editor i una organitzadora d’esdeveniments, però podrien ser qualsevol. Podríem ser tu o jo.

La Sarah (Clara Segura), obligada a estar parada després d’anys fotografiant horrors arreu del món, es veu forçada a escoltar-se i a adonar-se que potser ha posposat decisions que s’havien de prendre feia temps. Que ja no queda cap excusa per no portar-les a terme.

En James (David Selvas), que reviu a través dels seus articles les atrocitats que ha pogut veure en primera persona, s’ho replanteja tot i posa les cartes sobre la taula. Planteja a la Sarah, la seva parella, què vol i què espera de la vida. Amb por a la seva reacció al mateix temps que amb esperança i ganes de determinar les idees que li ronden pel cap.

En Richard (Ramon Madaula) ho diu molt clar, ha viscut molt i moltes coses, necessita ser feliç. Potser ho aconseguirà amb la nova aventura que emprèn amb la Mandy.

I la Mandy (Mima Riera), que sembla una noieta insubstancial però que remou consciències amb les seves reflexions a priori superficials, però que tenen un calat més profund del què es podria esperar.

El text remou les teves pròpies idees, però està clar que sense els actors que donen vida a cada personatge i la posada en escena, no ens colpejaria igual a l’estómac. Clara Segura arriba a tocar-te l’ànima amb una especial destresa en els moments més dolorosos, dramàtics, violents i de desesperança, tot i que a les escenes més tranquil·les perd una mica de la seva màgia. Què dir de Ramon Madaula? només que continuï pujant als escenaris perquè puguem gaudir del seu art. Una sorpresa molt agradable és Mima Riera que amb una força sorprenent, usurpa el protagonisme en més d’una ocasió als monstres de la interpretació que té al seu voltant. Destacar el magnífic duel amb en David Selvas cap al final de l’obra. I precisament cal fer una menció especial a aquest darrer, perquè Selvas desapareix totalment darrera de Jamie. Sents la seva angoixa, els dubtes i el seu dolor, com també la seva ràbia i incomprensió en alguns aspectes que per ell només poden ser blancs o negres.

Cada pas que donen els personatges, cada objecte a sobre l’escenari està col·locat amb la precisió absoluta a què Julio Manrique ens té acostumats quan dirigeix. Tot té un perquè, un objectiu. Quotidianes però profundes. Grandiloqüents però mundanes. Aquestes són les trames que ens proposa.

I per acabar no podia deixar passar una protagonista més de l’obra. De fet, de totes obres de La Brutal: la playlist musical. Em declaro absolutament fan de la selecció musical de cada espectacle. Timó d’Atenes, Don Joan, Una altra pel·lícula… totes tenien un plus musical que et captivaven, i La Treva no podia ser menys. De Billie Holiday a Nat King Cole passat per Ella Fitzgerald.

Arcade Fire diu a l’inici de l’obra “Tu mai vas preveure que podria veure a través teu” i quan s’apaguen els focus t’adones que en l’última hora i mitja has començat a mirar a través de tu mateix.

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s