Lehman Trilogy és una inversió segura

lehmantrilogy2ok

A priori sembla que una obra de teatre que parli sobre l’evolució del capitalisme modern ha de ser un text feixuc i difícil de pair, més si abans d’entrar veus que dura gairebé tres hores. I és que parlar d’economia i de com hem arribat fins al dia d’avui, amb tota la crisi i el patiment que ha provocat, no és fàcil. Però sembla que Stefano Massini hi té la mà trencada i així es pot comprovar a l’obra Lehman Trilogy que es pot veure aquests dies al teatre La Villarroel de Barcelona dins de la programació del Grec 2016.

Sense desvetllar gaire l’argument, el text ens explica la història dels Lehman Brothers. Des dels seus inicis, quan Henry Lehman va desembarcar al 1844 a Nova York procedent de Baviera amb el somni de fer fortuna als Estats Units, fins a la crisi del 2008 i la conseqüent desaparició del banc d’inversions que portava el nom de la família.

L’adaptació que en fa Roberto Romei, amb la traducció de Carles Fernández Giva, és una exposició clara dels conceptes econòmics que es van anar construint en moments clau de la història de Nord-Amèrica i també d’Europa: la venta de cotó a Mississipí, la Guerra de Secessió, les dues guerres mundials i el naixement dels bancs i de les borses. Tot lligat i tramat amb la història dels germans Lehman, que van passar de vendre teles a –tres generacions després- crear un banc d’inversions.

I d’aquí neix el títol de l’obra, són tres generacions de Lehman que mostren el canvi en el pensament econòmic i empresarial a través del temps. Del somni dels tres germans, prou diferents entre ells, als dels fills, acabant amb les idees “modernes” dels néts.

lehmantrilogyok

El text és genuí -les tres hores passen molt bé- però no tindria res a fer sense la interpretació dels sis actors que durant tots aquests minuts donen vida als germans, fills i néts. Cadascú aporta al seu Lehman matisos que, tot i la complexitat de les seves visions de la vida i el negoci, fan que en algun moment o altre de l’obra els hi agafis certa estimació i mostris, fins i tot, certa empatia. Ruben de Eguía, Òscar Muñoz, Santi Ricart, Jordi Rico, Jacob Torres i David Vert són realment els culpables de l’èxit d’aquesta obra. La força que mostren dalt de l’escenari es transmet al públic en cada discurs apassionat, amb especial intensitat a l’inici de l’obra –la disputa d’idees dels germans- i al final –amb el nét que lluita perquè la crisi no acabi amb tot allò que la seva família ha construït al llarg de la seva vida-.

L’apunt final el dedico a la posada en escena. Escenografia senzilla però potent. Fil musical sorprenent i detonador de bons moments.

No en tingueu cap dubte, anar a veure Lehman Trilogy és una inversió segura.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s