El rei borni, la societat cega

elreiborni

Que el cinema, el teatre o l’art en general, la cultura, serveixen no només per distreure’ns sinó també per reflexionar i posar en dubte la nostra realitat és un fet.

Hi ha dies en què mires una pel·lícula, per fugir del teu dia a dia, encara que només sigui per un impàs de 120 minuts. Un break del teu avui. Però a vegades necessites que aquests minuts et mostrin, d’una manera clara i concisa que potser no miraves el teu voltant com calia. I precisament, això és el que fa El rei borni.

Sense voler destrossar res clau de l’argument, ens situem en un menjador d’un pis de Barcelona. Dues parelles han quedat per sopar, les noies són amigues de l’escola. Els amfitrions: ella es dedica a assistir a cursos de cuina i ell és, segons defineix, “un gestor de masses” –altrament dit, antiavalot-. Els convidats: ella és actriu i activista com la seva parella que, precisament, va perdre un ull a mans dels antiavalots en una manifestació. D’entrada ja veiem que aquesta no serà una nit qualsevol.

El guió de Marc Crehuet, basat en l’obra de teatre que ell mateix va escriure, és directe, irònic, divertit i alhora dramàtic. Sense perdre el temps, planteja dubtes, preguntes i ho qüestiona tot i a tothom. L’escenografia senzilla, però clau per a cada segment de la pel·lícula. Un personatge més de la història.

El repartiment no podria ser més encertat. Alain Hernández i Miki Esparbé tenen un tête a tête explosiu, sense respiració. Amb un ritme cada vegada més elevat, en rapidesa i punyals verbals. Dos monstres de la interpretació que comencen a demostrar arreu que cap paper és petit si l’interpreten ells. Igual que Ruth Llopis i, sobretot, Betsy Túrnez que amb les seves mirades diuen molt més que amb cada paraula que surt de les seves boques.

En acabar de veure aquesta pel·lícula et preguntes que potser el rei serà borni, però que és la societat la que està cega.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s